O descoperire incredibila: Un test de sange poate prezice reaparitia cancerului de san cu trei ani inainte!

O veste extraordinara pentru femeile diagnosticate cu cancer de san: un nou test de sange poate prezice riscul de reaparitie a bolii cu trei ani inainte ca tumorile sa fie vizibile la tomografie! Aceasta descoperire, considerata "incredibil de interesanta", ar putea ajuta mai multe femei sa invinga definitiv aceasta boala.

Peste 2 milioane de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de san, cel mai raspandit tip de boala. Desi tratamentul s-a imbunatatit in ultimele decenii, cancerul revine adesea, iar daca o face, este de obicei intr-un stadiu mai avansat.

Noua cercetare, prezentata la cea mai mare conferinta mondiala privind cancerul, a demonstrat ca o biopsie lichida personalizata ar putea oferi un semnal de alarma foarte timpuriu, indicand revenirea cancerului. Testul detecteaza cantitati minuscule de ADN de cancer in sange, fiind atat de sensibil incat poate prezice cu exactitate riscul de reaparitie a bolii, cu luni sau chiar ani inainte de aparitia semnelor sau simptomelor obisnuite.

Cercetatorii de la centrul de cercetare Toby Robins al Breast Cancer Now din Londra au reusit sa identifice fiecare pacient din cadrul studiului care a avut ulterior o recidiva. Timpul mediu pana la recidiva a fost de 15 luni, iar cel mai lung de 41 de luni.

Expertii spera ca descoperirile vor duce la o strategie prin care tratamentul sa poata fi inceput mult mai devreme. Biopsia lichida ultra-sensibila functioneaza prin gasirea ADN-ului tumoral circulant (ADNcTc) care este eliberat in sange de catre celulele canceroase.

Cercetatorii au analizat sangele a 78 de paciente cu diferite tipuri de cancer de san. Noul test a detectat corect un risc ridicat de recidiva la toate cele 11 paciente care au recidivat in timpul studiului de cinci ani. Toate cele 60 de femei la care testul nu a gasit ADNc nu au recidivat, ceea ce inseamna ca nu au existat, de asemenea, rezultate fals negative.

Se incarca ... asteptati